Aan het Gazebo van Diepenheim van Urbain Mulkers, is een werk van Lucas Lenglet toegevoegd. MONOMET is volledig uit staal gemaakt, het is een mono-metalen volume. De titel verwijst ook naar een monoliet, een uitstekende, op zichzelf staande steen met een rituele betekenis zoals een menhir.

Door de streng rechthoekige en scherpkantige vorm maakt het werk duidelijk geen onderdeel uit van de natuur. Tegelijkertijd sluit de oranje roestkleur van het cortenstaal aan bij de rode beukenrij en de uitgegroeide hosta’s in het najaar, terwijl in het voorjaar de jonge hostaplanten frisgroen afsteken tegen het felgekleurde staal.

Het kunstwerk is op een betonnen plaat geplaatst waaronder een pompgemaal van Waterschap Vechtstromen verborgen gaat. Via een deur kan de toezichthouder mechanisch het kunstwerk verschuiven om zo de pompgemalen bloot te leggen.

MONOMET biedt een uitkijkpunt over het Gazebo van Urbain Mulkers. De staande hoek geeft toegang tot een trap, je verdwijnt even in het beeld, om daarna van bovenaf over de tuin en omgeving uit te kijken.

Locatie:
MONOMET (2017) ligt in het Gazebo van Diepenheim van Urbain Mulkers, aan de Oude Goorseweg 2 in Diepenheim.

Podcast:
In de podcast ‘Voor je voeten’ gaat Luuk Heezen in gesprek met enkele kunstenaars achter de Tuinen van Drawing Centre Diepenheim. Luister hier naar het gesprek met Lucas Lenglet over zijn visie op kunst, tuinen en het landschap.