Over ons

Drawing Centre Diepenheim is hét internationaal georiënteerde kunstpodium voor tekenen in Nederland. Vanuit nieuwsgierigheid naar de rol en betekenis van het tekenen binnen hedendaagse artistieke praktijken ontstaan tentoonstellingen, publicaties en publieke programma’s. Daarnaast biedt het Drawing Centre residencies, masterclasses en een educatieprogramma aan.

Tekenen als verbindend medium

Drawing Centre Diepenheim richt zich op het presenteren, stimuleren en onderzoeken van actuele ontwikkelingen in de tekenkunst. Het brengt daarbij een breed perspectief op het hedendaagse tekenen in de beeldende kunst voor het voetlicht, ‘drawing in the expanded field’, in samenwerking met internationale kunstenaars, makers, denkers en instellingen.

Jérôme Zonder, installatie in tentoonstelling La Jeune Fille et la Mort, 2016

Drawing Centre Diepenheim ziet tekenen als een democratisch en verbindend medium, dat aan de basis staat van de beeldende kunst en aan de basis van ideeën. De lijnen die zich vormen ontwikkelen zich tot autonome tekeningen of tot andere presentatievormen, van installaties tot performances. Kunstenaars uit binnen- en buitenland krijgen hier de ruimte om te experimenteren en het publiek wordt uitgenodigd tot participatie. Het tekenen kan zich zo manifesteren op allerlei gebieden, in de kunsten en daarbuiten.

In het programma van Drawing Centre Diepenheim is ruimte voor experiment en onderzoek. Er is aandacht voor grensverkenningen van het medium, voor nieuwe presentatievormen en manieren van verbeelden. Het bevragen van de rol van tekenen in de ontwikkeling van de hedendaagse beeldende kunst is daarbij een van de uitgangspunten.

Drawing Centre Diepenheim wil met zijn keuze van kunstenaars reflectie bieden op het heden en samen met hen diverse visies op het heden in kaart brengen, van verschillende gezichtspunten op de maatschappij, tot persoonlijke ervaringen. Het publiek wordt uitgenodigd om betrokken te zijn, om te participeren, het liefst via het tekenen.

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte, het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en waar het tekenen als middel kan dienen om de huidige wereld samen te ontdekken en begrijpen.

Word vriend en steun Drawing Centre Diepenheim.

Team

ALGEMENE LEIDING A.I.
Marlies Leupen

CURATOR PUBLIEKSPROGRAMMA
Wouter Engelbart

CURATOR RESIDENCIES
Isolde Venrooy

COMMUNICATIE EN MARKETING
Annelien Dam

FRONT-OFFICE
Gerry Voskamp

BACK-OFFICE
Jürgen Eissink

TECHNIEK
Frits Rietman

ALGEMENE ONDERSTEUNING
John Kerkdijk

EDUCATIE-TEAM
Jolande Dam
Susanne Dolman
Janine Eshuis
Ingrid Kresse
Ilse Statius Muller
Cecilia Rebergen
Wieke Teselink

FINANCIËLE ADMINISTRATIE EN ADVIES
GoSmart
Ellen Snellenberg en Erna Niels

Bestuur

Tot voorjaar 2022:

VOORZITTER
Marlies Leupen

SECRETARIS
Lucie Bartel

PENNINGMEESTER
Marinus Aaftink

Raad van Toezicht

Vanaf voorjaar 2022:

vacature
vacature
vacature

Raad van Advies

Jan Kristen
Jan van IJzendoorn

ANBI-informatie

(Stichting) Drawing Centre Diepenheim, tot 1 januari as. formeel nog Kunstvereniging Diepenheim, heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en voldoet met de opsomming van onderstaande gegevens aan de digitale publicatieplicht die aan deze status verbonden is.

Algemene gegevens:
BTW Nummer: 8022.56.831.B01
KvK: 40075008
Handelsnaam: nu nog: Kunstvereniging Diepenheim
RSIN /fiscaalnummer: 8022.56.831
Formulier publicatieplicht ANBI 2020

Jaarverslagen

Locatie Drawing Centre

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte, het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen van de kunst en de natuur te genieten.

Tuinen

De tuinen vormen de bijzondere buitencollectie van Drawing Centre Diepenheim. In deze tuinen laten verschillende kunstenaars hun visie zien op tuinen, natuur en het landschap.

Historie

Drawing Centre Diepenheim (sinds 2008) vindt zijn oorsprong in de rijke historie van voorgangers Galerij 1881 (1981-1990), Beeld-en-Route (1983-1990) en Kunstvereniging Diepenheim (1990-2021).

Netwerk

Internationaal gezien is Drawing Centre Diepenheim een van de belangrijke en grote gespecialiseerde instellingen op het gebied van tekenkunst, naast andere spelers als Drawing Center in New York, The Menil Drawing Institute in Texas, Drawing Room in Londen en Drawing Lab/Drawing Society in Parijs.