Over ons

Drawing Centre Diepenheim is hét kunstpodium voor tekenen in Nederland. Ons doel is om via tekenen de uitwisseling van kennis, ervaringen en opvattingen te stimuleren. Wij nodigen kunstenaars uit om vanuit experiment met tekenen tot dynamische tentoonstellingen, verdiepende residenties en inspirerende activiteiten te komen. Daarbij is de interactie tussen kunstenaars, de gemeenschap van Diepenheim en (vak)publieken uit binnen- en buitenland voor ons essentieel.

Detail van een werk van Maaike Kramer in de tentoonstelling The Unbalancing Act, 2022

Verbreding en vernieuwing

Drawing Centre Diepenheim ziet tekenen als universele menselijke activiteit die ons in staat stelt om grip te krijgen op de grilligheden van onze tijd. We moedigen kunstenaars en curatoren aan om buiten de kaders van de traditionele tekenkunst te treden en het radicale experiment aan te gaan. Daarmee willen we het gangbare idee van wat tekenen is verbreden en tot vernieuwende vormen en toepassingen van tekenkunst komen.

Machine in Flux: Wood, live performance met inkt en een robot van Sunjoo Lee en Ko de Beer in 2021

Ruimte voor experiment
Drawing Centre Diepenheim stimuleert kunstenaars om te experimenteren hoe we complexe vraagstukken op nieuwe manieren kunnen benaderen.

De prachtige landschappelijke omgeving, ons grote tentoonstellingsgebouw (285 m2), twee residentiestudio‘s (160 m2) en negen kunstenaarstuinen (12.000 m2) bieden letterlijk en figuurlijk ruimte voor reflectie, onderzoek en experiment en maken ons kunstpodium tot een unieke plek, bekend en geliefd in Nederland en daarbuiten.

Ontmoetingsplaats
Tekenen is een medium waarmee je gevoelens, ideeën en concepten kunt aftasten. Tekenen is ook een communicatiemiddel waarmee je kennis, ervaringen en opvattingen kunt delen en uitwisselen.

Drawing Centre Diepenheim wil via tentoonstellingen, residenties en on/offline activiteiten mensen met elkaar in contact brengen en ontmoeting en uitwisseling stimuleren door mensen ook zelf te laten tekenen. Zo bouwen we aan een groeiende lokale en (inter)nationale tekenkunst-community.

Word vriend en steun Drawing Centre Diepenheim.

Team

DIRECTIE
Marlies Leupen

ARTISTIEKE LEIDING
Noa Zuidervaart

COMMUNITY-PROGRAMMA
Susanne Dolman

COMMUNICATIE EN MARKETING
Noortje Rap

ONTVANGST EN FLOORMANAGEMENT
Gerry Voskamp

TECHNIEK
Frits Rietman

ALGEMENE ONDERSTEUNING
John Kerkdijk

FINANCIËLE ADMINISTRATIE EN ADVIES
GoSmart
Ellen Snellenberg

Raad van Toezicht

Annemiek Barendrecht (voorzitter)
Thomas de Bruin
Nienke van der Wal

ANBI-informatie

(Stichting) Drawing Centre Diepenheim heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en voldoet met de opsomming van onderstaande gegevens aan de digitale publicatieplicht die aan deze status verbonden is.

Algemene gegevens:
BTW Nummer: 8022.56.831.B01
KvK: 40075008
Handelsnaam: (Stichting) Drawing Centre Diepenheim
RSIN /fiscaalnummer: 8022.56.831
Formulier publicatieplicht ANBI 2020

Jaarverslagen

Locatie Drawing Centre

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte, het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen van de kunst en de natuur te genieten.

Tuinen

De tuinen vormen de bijzondere buitencollectie van Drawing Centre Diepenheim. In deze tuinen laten verschillende kunstenaars hun visie zien op tuinen, natuur en het landschap.

Historie

Drawing Centre Diepenheim (sinds 2008) vindt zijn oorsprong in de rijke historie van voorgangers Galerij 1881 (1981-1990), Beeld-en-Route (1983-1990) en Kunstvereniging Diepenheim (1990-2021).

Netwerk

Internationaal gezien is Drawing Centre Diepenheim een van de belangrijke en grote gespecialiseerde instellingen op het gebied van tekenkunst, naast andere spelers als Drawing Center in New York, The Menil Drawing Institute in Texas, Drawing Room in Londen en Drawing Lab/Drawing Society in Parijs.