Residenties

Drawing Centre Diepenheim nodigt kunstenaars en beschouwers uit om gedurende kortere of langere tijd in Diepenheim te komen resideren en onderzoek te doen en/of nieuw werk te maken. Het doel hiervan is om residenten aan te zetten tot experiment, en verbinding met de natuur en de gemeenschap van Diepenheim. Zo wil Drawing Centre Diepenheim een bijdrage leveren aan de verdieping van artistieke werkpraktijken.

Voor Drawing Centre Diepenheim is het gehele werkproces tijdens een residentie van belang, niet alleen het eindresultaat. Om dat werkproces goed te begeleiden voert het Drawing Centre vooraf oriënterende gesprekken met de residenten, o.a. over hun inspiratie- bronnen en over begeleiders en sprekers die voor hen interessant kunnen zijn. Tijdens de residenties organiseren we peer-to-peer atelierbezoeken en publieke presentaties waarmee we makers én publieken inspireren.

Drawing Centre Diepenheim is in 2022 onderdeel van het residency-programma van het Mondriaan Fonds. Met dit programma biedt het Mondriaan Fonds beeldend kunstenaars de kans om hun eigen werk te ontwikkelen en daarmee ook de hedendaagse beeldende kunst en het cultureel erfgoed in Nederland te stimuleren.

Om ons als Drawing Centre breed te blijven oriënteren op mogelijke artistieke praktijken en daarnaast de uiteenlopende mogelijkheden van Drawing Centre Diepenheim actief onderdeel te maken van de residenties, bestaat het residentie-programma uit drie onderdelen:


Binnen
De resident ontwikkelt nieuw werk of een nieuw werkproces en ontsluit het werk voor anderen. De resident krijgt een werkruimte ter beschikking in Drawing Studio.

Onderzoek
Dit is een groepsproces waaraan minimaal drie residenten deelnemen en samenwerken met elkaar en anderen.

Buiten
De resident heeft de buitenruimte als werkruimte. Diepenheim heeft een kansrijk buitengebied voor kunstenaars die de natuur en het landschap thematiseren in hun werk.

Residenties

Rachel Bacon
september – november 2022

Isabell Schulte
mei 2022

Zakia el Abodi
april – juni 2022

Susanne von Bülow en Emmy Bergsma
oktober 2020

Sjoerd Westbroek
oktober – november 2018

Harm van den Berg
juni – juli 2018

Wouter Sibum
maart – mei 2017

Alex Winters
januari – februari 2017

Kim Habers
september – december 2016

Sanja Medic
juni – juli 2016

Gam Bodenhausen
oktober – november 2015

Roderick Laperdrix
mei – juni 2015

Heidi Linck
oktober – december 2014

Hannelore Van Dijck
juni 2014

Bettina Krieg
november – december 2013

Thijs Zweers
maart – mei 2012

Carlijn Mens
november 2011 – januari 2012