Tuinen en omgevingskunstwerken

Drawing Centre Diepenheim en diens omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de loop der jaren zijn er dan ook meerdere projecten geïnitieerd waarbij kunstenaars uitgenodigd werden hun visie op tuinen, natuur en landschap te tonen. De kunstenaarstuinen en omgevingskunstwerken die hiervan het resultaat waren, vind je op deze pagina. Enkele bestaan nog, andere werken hebben een plaatsje gekregen in onderstaand archief.

The Non Urban Garden

De voorganger van Drawing Centre Diepenheim, Kunstvereniging Diepenheim, initieerde in 2013 samen met ArtEZ-lectoraat Theorie in de Kunsten het tijdelijke project ‘The Non Urban Garden. Tuinen van de 21ste eeuw’.
Een aantal kunstenaars beantwoordde twee vragen: Wat is jouw visie op de tuin van de 21e eeuw? En wil je daar ook een ontwerp van maken?

Op dit moment zijn er nog enkele sporen van dit project te vinden in de omgeving van het Drawing Centre. Zo is Garden Fence nog steeds te zien en bestaat ook de Boomtuin nog. In het gelijkname boek over het project, in te zien bij het Drawing Centre, staat een overzicht van alle tuinprojecten en het artistieke onderzoek dat aan hun totstandkoming vooraf ging.

HUIDIGE BUITENCOLLECTIE

de tuinen van herman de vries

In het werk van herman de vries is kunst onlosmakelijk verbonden met natuur. Volgens zijn filosofie is de natuur eigenlijk altijd kunst, zowel binnen als buiten de museummuren. De natuur op zich is kunst. herman de vries ordent de natuur, waardoor hij deze waarneembaar en ervaarbaar maakt.

Het Gazebo van Diepenheim

Met het Gazebo van Diepenheim realiseerde Urbain Mulkers een schaduwrijke, natuurlijke ruimte waar de bezoeker zich even kan terugtrekken en kan uitrusten. Het Gazebo van Diepenheim is een levend schilderij van meer dan duizend soorten van dezelfde plant, de hosta.

De Boomtuin

De Boomtuin van kunstenaar Jeroen Kooijmans is een sprookjesachtige tuin in de kruin van een ongeveer 250 jaar oude eik. Via een open wenteltrap langs de stam bereik je een plateau waar een tuin is aangelegd vol varens en mossen.

see hear the bubbles

Bij herman de vries staat de zintuiglijke ervaring centraal. Hij gelooft dat de natuur kunst is. Het is er, en hij maakt het zichtbaar. Bij de brug over de Regge, die achter het Westerflier ontspringt deed hij een ingreep in de natuur.

Plek voor samenkomst en experiment

Onze omgeving vervult een belangrijke rol voor zowel kunstenaars als bezoekers. Kunstenaars die bij ons verblijven gedurende een werkperiode gebruiken de tuinen als bron van inspiratie of onderzoek. En tijdens ons jaarlijkse kunstfestival Tekentuin vormen de tuinen het decor van performances, installaties en workshops. Zo leeft het erfgoed van de kunstenaars die onze omgeving vormgaven vandaag de dag nog door.

Lees hier meer over kunstfestival Tekentuin.

ARCHIEF

MONOMET

Van 2017 tot 2024 sierde een kunstwerk van Lucas Lenglet het Gazebo van Diepenheim. MONOMET was volledig uit staal gemaakt, het was een mono-metalen volume. De titel verwijst ook naar een monoliet, een uitstekende, op zichzelf staande steen met een rituele betekenis zoals een menhir.

If bees are few

Hoe kun je over tuinen in de toekomst nadenken als de bijen om ons heen in grote getale sterven? Als er weinig bijen zijn, is er dan nog wel een tuin? Dat was de centrale vraag in het werk van beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp.

De Waterlelies

Kunstenaar herman de vries creëerde met dit werk een hommage aan Duitse natuurwetenschapper en filosoof Gustav Theodor Fechner.

De Onbegrensde Tuinen

In het experimentele project De Onbegrensde Tuinen ging Birthe Leemeijer op zoek naar de oorsprong van de tulp. Ze introduceerde de tulp in het Nederlandse landschap in haar oorspronkelijke wilde gedaante. Vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zochten de tulpen zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar zij zich het meest thuis voelen.