Tuinen

De tuinen vormen de bijzondere buitencollectie van Drawing Centre Diepenheim. In deze tuinen tonen verschillende kunstenaars hun visie op tuinen, natuur en landschap.

Zo ontdek je in de tuinen van herman de vries botanische verzamelingen die je kunt vergelijken op geur en kleur. In het Gazebo van Urbain Mulkers kun je de natuur als een levend schilderij ervaren, bestaande uit oneindig veel groentinten, gevormd door wel duizend verschillende hosta-planten.

Of beklim via een wenteltrap een meer dan 150 jaar oude eik om zo uit te komen in de Boomtuin van Jeroen Kooijmans, waar je tussen het bladerdak door van het uitzicht over de velden kunt genieten. De tuinen zijn vrij toegankelijk en altijd te bezoeken.

de tuinen van herman de vries

In het werk van herman de vries is kunst onlosmakelijk verbonden met natuur. Volgens zijn filosofie is de natuur eigenlijk altijd kunst, zowel binnen als buiten de museummuren. De natuur op zich is kunst. herman de vries ordent de natuur, waardoor hij deze waarneembaar en ervaarbaar maakt.

Het Gazebo van Diepenheim

Met het Gazebo van Diepenheim realiseerde Urbain Mulkers een schaduwrijke, natuurlijke ruimte waar de bezoeker zich even kan terugtrekken en kan uitrusten. Het Gazebo van Diepenheim is een levend schilderij van meer dan duizend soorten van dezelfde plant, de hosta.

MONOMET

Aan het Gazebo van Diepenheim van Urbain Mulkers, is een werk van Lucas Lenglet toegevoegd. MONOMET is volledig uit staal gemaakt, het is een mono-metalen volume. De titel verwijst ook naar een monoliet, een uitstekende, op zichzelf staande steen met een rituele betekenis zoals een menhir.

De Boomtuin

De Boomtuin van kunstenaar Jeroen Kooijmans is een sprookjesachtige tuin in de kruin van een ongeveer 250 jaar oude eik. Via een open wenteltrap langs de stam bereik je een plateau waar een tuin is aangelegd vol varens en mossen.

If bees are few

Hoe kun je over tuinen in de toekomst nadenken als de bijen om ons heen in grote getale sterven? Als er weinig bijen zijn, is er dan nog wel een tuin? Dat is de centrale vraag in het werk van beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp.

see hear the bubbles

Bij herman de vries staat de zintuiglijke ervaring centraal. Hij gelooft dat de natuur kunst is. Het is er, en hij maakt het zichtbaar. Bij de brug over de Regge, die achter het Westerflier ontspringt deed hij een ingreep in de natuur.

De Waterlelies

In het boek ‘Nanna, of het zieleleven der planten’ van de Duitse natuurwetenschapper en filosoof Gustav Theodor Fechner beschrijft Fechner hoe hij na een periode van oogklachten een bloeiende waterlelie ziet. Met grote verwondering kijkt hij naar de bouw en het leven van de plant. Hij verlangt naar nieuwe ogen om de natuur als een altijd nieuwe waarheid te ervaren.

Garden Fence

Wat een tuin anders maakt dan een landschap is de markering van de grenzen: het hek, de muur, de heg of de greppel. Edward Clydesdale Thomson meent dat tuinen zowel elementen van verbeelding als herinnering zijn, zowel een fysieke plek als een cultureel concept.

De Onbegrensde Tuinen

In het experimentele project De Onbegrensde Tuinen gaat Birthe Leemeijer op zoek naar de oorsprong van de tulp. Ze introduceerde de tulp in het Nederlandse landschap in haar oorspronkelijke wilde gedaante. Vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoeken de tulpen zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar zij zich het meest thuis voelen.

The Non Urban Garden

Diepenheim en tuinen horen bij elkaar. Vandaar dat de voorganger van Drawing Centre Diepenheim, Kunstvereniging Diepenheim, in 2013 samen met ArtEZ-lectoraat Theorie in de Kunsten het project ‘The Non Urban Garden. Tuinen van de 21ste eeuw’ initieerde.

Een aantal kunstenaars beantwoordde twee vragen: Wat is jouw visie op de tuin van de 21e eeuw? En wil je daar ook een ontwerp van maken? Er kwamen vier antwoorden: De onbegrensde tuinen, een Garden Fence, een Boomtuin en de bijentuin If Bees Are Few … Bij het project verscheen een gelijknamig boek dat een overzicht toont van het artistieke onderzoek en ruimte biedt aan de ideeën van enkele denkers en deskundigen over tuinen.